fredag, juli 31, 2009

Borga, dag 1.



Nu så var det äntligen dags för den efterlängtade resan till Borgasjön, med målsättningen att få ta upp röding. Saken är den att jag har aldrig tidigare fiskat röding....men nu skulle den bristen åtgärdas.

"Svågern" lastade in mig med utrustning i sin Volvo och vi anträdde resan glada och fulla av förväntan ........röding....nu skulle det ske.
Efter ankomst till Borgagården(där vi hyrde stuga) och en snabb middag så äntrade vi båten för helgens första fiskepass.
En ljummen kväll med knappt märkbar vind och spridda moln på himlen....perfekt !!

Nu skulle vi använda oss av vad som för oss beskrivits som den enskilt största uppfinningen sedan elden och hjulet, nämligen Långedraget!!!!! För er som inte vet bättre så är Långedraget det enda som krävs för att säkerställa fångst av oanade mängder fantastiska rödingar. Troligtvis så hävdar säkert någon att det är tack vare Långedraget som människan rest till månen!!
Efter en timmas släpande av detta underbara bete så bytte vi(mot bättre vetande) till spinnare......och vad händer....Svågern får en röding!!!!
Under följande timma så får vi ett par rödingar till samt ett par öringar, den största på ca 700gram. Inga jättar men trots allt så hugger dom.
Trötta men nöjda så åker vi "hem" till stugan för att inta viloläge.

onsdag, juli 22, 2009

Vojmån, dag 3.

Pigg och rask så steg jag i vanlig ordning upp vid 8-tiden(kanske inte pigg......eller rask) för att efter en stadig kaffetår stega iväg till dagens första fiskepass. "MÄ" & "MÄFar" behagade att ta sovmorgon och man ville ju inte störa. Ett par harrar och en öring i 600grams klassen blev resultatet.

Ser nu att kamraterna vaknat.

Lite senare under dagen händer resans första olycka, och vem drabbades......självklart undertecknad. I decimeterdjupt vatten lyckas jag halka och fullständigt blöta ned mig, hur det nu kan gå till i så relativt grunt vatten??

Dags att koka mer kaffe!

Nu när det var dags att åka hem så valde vi(visa av 3,5tim vandringen) att åka båt, undrar varför "MÄFar" ser så nöjd ut....hmmm???

Sammanfattningsvis så;
- var fisket bra, saknar dock den där STORA harren.
- miljön och naturen var underbar.
- hade vi riktigt tur med vädret, kanske 5min regndropp.
- såg vi ytterligare 7st fiskare under dessa tre dagar vilket var mycket förvånande, trodde att fisket skulle vara mer "exklusivt".

tisdag, juli 21, 2009

Vojmån, dag 2.

Frukost serverades kl 08.30 sedan så tog en hel dag av fiske vid.

Sträckan mellan Gottern och Fiansjön är ca 3,5km fågelvägen och vi tillbringade hela dagen med att fiska av hela den sträckan. Det är en underbart vacker sträcka som bjuder på härliga fiskeplatser av skiftande karaktär, allt från lugnvatten till ett par minder fall.

Öring och harr med storleken 250 - 600gram högg med jämna mellanrum men ingen riktigt bamse.

Vi lyckades dock fånga dessa harrar på bild och film, men dom visade inte minsta intresse av alla de beten vi presenterade. Den största uppskattade vi vägde ca 1kg, en rätt stadig bit.

måndag, juli 20, 2009

Vojmån, dag 1.

Just det, årets fiskehöjdpunkt tar nu sin början. Undertecknad tillsammans med ""(MågÄmne) och dennes Far("MÄFar") har av Länsstyrelsen fått nådig tillåtelse att bedriva fiske ett par dagar i Vojmån, mellan Gottern och Fiansjön. Packningen stuvades in för en biltur av ca 38 mil...typ. Därefter skulle vi vandra i ca 2tim till Vojmån.
Vandringen tog oss nära nog 3,5tim och var av dräparkaraktär. Vi var dock inte ensamma, mängder med mygg, broms och flugor följde varje steg. Väl framme så hittade vi snabbt en riktigt bra lägerplats, tälten kom upp och pannkaka stektes.
Under middagen kunde inte "" hålla motstå sina innersta lustar, flugspöt kom fram och.........se på rackarn, han fick sin första fisk på flugspö!!

Kvällsfisket bjöd på harr och öring, "" fick största fisken....en öring på 1,1kg.


onsdag, juli 08, 2009

Flexibilitet,

är viktigt.....man måste vara uppmärksam på de yttre betingelserna och förändra sin planering därefter. Vackra ord för att förklara varför kvällens fisketur omvandlades till en naturundersökande upplevelse.
Jag och "" bilade till "Älven" där vi snabbt insåg att det var lönlöst....de senaste dagarnas nederbörd hade medfört att vattennivån var riktigt hög samt att det var riktigt grumligt. Vi testade trots allt att fiska en stund, men accepterade till slut(gnälligt muttrande) att det var lönlöst.

En till synes lysande idé tändes då hos oss.....vi skulle utforska ett tillflöde till "Älven", en liten bäck där öringen enligt betrodda uppgiftslämnare går upp för att leka. Där skulle det även finnas stationär öring.
Bäcken visade sig inte vara stor, kanske 1,5m bred, men väldigt fin. Den riktigt inbjöd oss till bäckmete, den mest spännande form av mete som finns. Vi kom överens om att prova innan sommarn är över, även om det mest troligt inte finns någon öring av storlek att tala om.
Därefter kollade vi även som snabbast på den lilla skogstjärnen som var ursprunget till bäcken, vackert värre.
Kvällen resulterade inte i fångad fisk, men en härlig naturupplevelse och..........just det....en grävskopa mitt i skogen!!